Зелена София

Проект „Зелена София“ стартира по инициатива на Кмета на Столична община през октомври 2016 г. и е структура към „Асоциация за развитие на София“. Екипът, който стои зад проекта има две основни цели. Едната е да координира всички политики на Столична община, обвързани с устойчивото развитие на града, а втората е да подготви кандидатурата на столицата за наградата на Европейската комисия „Зелена столица на Европа“*.

В последните 3 години екипът събира, структурира и анализира информация според описанията на дванадесет индикатора за устойчиво развитие, които са заложени в документите за кандидатстване в конкурса “Зелена столица на Европа”, като в момента се подготвя и самата апликационна форма за кандидатстване наградата за 2022 година. Успоредно с това, „Зелена София“ разработва и организира пилотни проекти свързани с темите: транспорт и мобилност, чистота на въздуха, управление и третиране на отпадъците.

*Наградата „Зелена столица на Европа“ е учредена от Европейската комисия през 2008 г. Инициативата цели да окуражи местните власти из цяла Европа, в усилията им да намалят негативното влияние на градската среда върху здравето на жителите и да прилагат високи екологични стандарти в управлението си.

Столична община

ОП “Софияплан”
гр. София, Зона Б5, бл. 11, вх. Б, ет. 17
+359 2 920 68 62
info@sofiaplan.bg

Запишете се за нашия бюлетин

Политика за защита на личните данни
Права за ползване на материали
Станете партньор
Отчети за дейността
Правлник за дейносттаИзработка на уебсайт от WeboHub