Обекти от изследването на Софияплан “Ново архитектурно наследство” ще бъдат включени в том 2 и 3 на Бялата книга на българския модернизъм

Ценни образци на следвоенната архитектура в Столична община ще бъдат включени в предстоящите томове на Бялата книга на българския модернизъм, издание на САБ под съставителството на проф. арх. Тодор Булев.

Изследване на общинското предприятие Софияплан и Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) от 2021 г. идентифицира ценни образци на българската следвоенна архитектура на територията на Столична община, които могат да бъдат предложени за културно наследство. Изследването е възложено от Софияплан на екип от УАСГ на базата на заложената в редица стратегически документи на Столична община нужда от целево изследване на този слой и определяне на значими образци от него, които да бъдат защитени със статут на културна ценност. То е част от дългосрочната едноименна инициатива “Ново архитектурно наследство” за идентифициране, защита и популяризиране на значими образци в българската архитектура, създадени след Втората световна война. 

Редица единични и групови обекти от челните позиции на обширен йерархизиран списък, резултат от проекта, ще бъдат представени на страниците на изданието, което цели да популяризира българската архитектура от периода на модернизма и след това. Сред идентифицираните обекти са на страниците на Бялата книга ще се представят покритата тенис-зала “София”, залите “Фестивална” и “Универсиада”, руския културно-информационен център, приемна сграда с музей към Боянската църква, световния търговски център “Интерпред”, 122 ОУ “Николай Лилиев”, МВнР, детска градина “Лозичка”, жилищните кооперации на ул. “Солунска” 37-41, хотел “Родина” и др.

Информацията за обектите е специално подготвена от ръководителите на проекта арх. Емилия Кълева и арх. Анета Василева, така че да е максимално достъпна и за неспециалисти, а визуалната идентичност е дело на агенция ImpAct.

Новите томове на Бялата книга на българския модернизъм се очаква да излязат в края на месец април.

Столична община

ОП “Софияплан”
гр. София, Зона Б5, бл. 11, вх. Б, ет. 17
+359 2 920 68 62
info@sofiaplan.bg

Запишете се за нашия бюлетин

Политика за защита на личните данни
Права за ползване на материали
Станете партньор
Отчети за дейността
Правлник за дейносттаИзработка на уебсайт от WeboHub