Софияплан взе участие в първата „Отворена ГИС конференция“ в България

На 12-ти март тази година в Ректората на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се проведе първата по рода си Отворена ГИС конференция в България. ОП „Софияплан“ взе участие във втория лекционен панел на събитието, което по формат, замисъл и цели се доближава до тези на FOSS4G – световна, ежегодна конференция, посветена на отворени геопространствени приложения и данни със свободен достъп. Основните цели, които „Отворена ГИС конференция“ си поставя е популяризацията на отворени ГИС приложения и практики и създаване устойчива и активна мрежа от потребителите на ГИС приложенията у нас.

Александър Петров — ландшафтен архитект в екипа на Софияплан, изнесе презентация на тема „Автоматизация на процеси в QGIS (PyQGIS и плъгини)“. Основен фокус в презентацията му бяха способите, посредством които са създадени подробните релефни карти на Столична община (СО), достъпни свободно на страницата на ОП „Софияплан“ от секция Отворени данни, както и базираните на тях, наскоро изведени релефни статистики по Градоустройствени единици (ГЕ) за територията на СО. Очаквайте скоро по-подробна информация за релефните статистики по ГЕ.

Богата и пъстра палитра бяха, както темите на представените презентации така и лекторите, участвали в събитието. От студенти през чуждестранни гости та до професори и заместник министри. Повече за програмата и лекторите на събитието можете да прочетете тук.

Екипът на Софияплан пожелава от все сърце попътен вятър на инициативата и заявява своята готовност да я подпомага според възможностите си. Ако искате и вие да се включите в организацията на бъдещи събития, свързани с отворени данни и отворени ГИС приложения или просто искате да се информирате своевременно за тях – присъединете се към Telegram канала на QGIS.bg или следете Facebook страницата QGIS Bulgaria.

Столична община

ОП “Софияплан”
гр. София, Зона Б5, бл. 11, вх. Б, ет. 17
+359 2 920 68 62
info@sofiaplan.bg

Запишете се за нашия бюлетин

Политика за защита на личните данни
Права за ползване на материали
Станете партньор
Отчети за дейността
Правлник за дейносттаИзработка на уебсайт от WeboHub