Развитие на градско земеделие

Инициативата за развитие на градско земеделие в София стартира през октомври 2017 по идея на Сдружение Горичка. Целта е да се създаде благоприятна среда за развитие на мрежа от споделени градини, където жителите на столицата могат да отглеждат чисти плодове, зеленчуци, подправки и билки чрез щадящи околната среда земеделски практики.

Първата стъпка в тази посока е да се набави информация за подходящи терени, които могат да се използват за реализация на идеята. На този етап организаторите на инициативата отправят покана към екипа на Софияплан да подпомогне развитието на проекта. Със съвместните усилия на участниците в процеса е определен списък от критерии, които да се използват при идентифицирането на подходящите терени.

Крайният резултат е създаването на карта, изобразяваща територии, определени като възможни за развитие на градско земеделие от комунален тип. Картата е в непрекъснат процес на развитие, като информацията в нея се надгражда постоянно. Амбицията е в бъдеще тя да обхване всички типове градско земеделие, с което да подпомогне комуникацията между различните заинтересовани страни.


Екипът на Софияплан подготви видео презентация за процеса по създаването на картата на потенциалните терени за развитие на градско земеделие в София. Даяна Николова, Александър Петров и Миглена Герасимова описват основните стъпки и предизвикателства при подбора на терените и възможностите, които предоставя картата. Видеото е създадено по повод участието им в конференцията “Градското земеделие като стратегия за повишаване на качеството на живот на градските общности”, която е част от едноименния изследователски проект на БАН.  

"В началото на 2018 г. с нас се свързаха Люба Колчева и Диана Димитрова, които са част от граждански организации и инициативи, целящи развитието на градското земеделие. Споделиха ни проблемите и трудностите, с които се сблъскват и след като обсъдихме с какво можем да им бъдем полезни, се стигна до решението да създадем тази карта. Тя е в непрекъснат процес на развитие, като информацията в нея се надгражда постоянно. Смятаме, че данни за почвата, микроклиматичните условия, чистотата на въздуха, градските екосистеми и други са от съществено значение както за градското земеделие, така и за по-доброто планиране на Столична община", разказват във видеото създателите на картата.  

Чуйте повече подробности във видеото
Столична община

ОП “Софияплан”
гр. София, Зона Б5, бл. 11, вх. Б, ет. 17
+359 2 920 68 62
info@sofiaplan.bg

Запишете се за нашия бюлетин

Политика за защита на личните данни
Права за ползване на материали
Станете партньор
Отчети за дейността
Правлник за дейносттаИзработка на уебсайт от WeboHub