Проект УРБиНАТ

София е водещ град в проекта УРБиНАТ, целящ създаване на зелени здравословни коридори като двигател за развитието в необлагодетелствани жилищни райони. В рамките на инициативата се търсят решения, вдъхновени от природата, за подобряване на качеството на средата в екологичен и социален аспект.

Проектът е финансиран по програма “Хоризонт 2020” на ЕС до 2023 година, която предоставя безвъзмездна финансова помощ за реализация на „зелени“ решения в градски пространства. Градовете - участници в инициативата, сред които е и София, ще изпълняват мерки за пилотно прилагане на иновативни природосъобразни решения в четири области - E – енергия; W - вода ; Green – зеленина/природа; Food/Nature – храна/природа.

София участва с проект за създаването на зелен коридор, който ще свърже кварталите „Толстой“, „Свобода“, „Надежда“ 2 и 4 и „Триъгълника“ в район "Надежда". Така за хората от квартала коридорът ще се превърне в по-зелена и приятна връзка между парк Надежда и Северния парк. Тя ще позволи да се разхождат, спортуват и почиват спокойно, без да се притесняват от излишно автомобилно движение. Предвижда се развитието на вътрешна мрежа от свързани алеи между блоковете, по които децата ще могат да карат колело из квартала и до училище. Новите велоалеи ще бъдат за по-ниска скорост, но ще имат връзка и с „бързите“ градски велотрасета като това на бул. „Ломско шосе“.

Срокът за изпълнение на зеления коридор в София е до 2023 година. Проектът ще се реализира с обединените усилия на местните жители, бизнеса и администрация, подпомогнати от научната общност. Академичен партньор е Университетът по архитектура, строителство и геодезия. Водеща организация по проекта е направление "Архитектура и градоустройство" към СО

Столична община

ОП “Софияплан”
гр. София, Зона Б5, бл. 11, вх. Б, ет. 17
+359 2 920 68 62
info@sofiaplan.bg

Запишете се за нашия бюлетин

Политика за защита на личните данни
Права за ползване на материали
Станете партньор
Отчети за дейността
Правлник за дейносттаИзработка на уебсайт от WeboHub