Изложба представя проект за изграждането на зелен коридор в София

Идеята се реализира в рамките на европейския проект "УРБиНАТ"

9.06.2020, гр. София - Екипът на ОП “Софпроект” ви кани на изложба на открито и дискусия, посветени на проект за изграждането на зелен коридор в столичния район "Надежда". Изложбата вече е подредена пред Общинския културен институт - "Надежда" на бул. "Ломско шосе" №2. Заради прогнозата за дъжд планираното за 13 юни официално откриване се отлага за 20 юни от 10.00 до 13.00 часа (в случай, че вали събитието ще се състои вътре в сградата). Дотогава всеки ден в периода от 13 до 20 юни между 17.00 и 20.00 часа екипът на проекта ще бъде на място, за да отговаря на въпросите на гражданите. Вижте програмата на събитието ТУК

Идеята за създаването на здравословния коридор се реализира в рамките на европейския проект “УРБиНАТ”, финансиран по програма “Хоризонт 2020” на ЕС до 2023 година. София е водещ град по проекта заедно с Порто (Португалия) и Нант (Франция), както и градовете последователи – Брюксел (Белгия), Хое Тоструп (Дания), Сиена (Италия) и Нова Горица (Словения). Инициативата търси и стимулира решения, вдъхновени от природата, за подобряване на качеството на средата в екологичен и социален аспект.  

Бъдещият зелен коридор ще свърже парк „Надежда“ със Северния парк чрез благоустрояване и природни решения за по-приятна среда за всички възрасти през кварталите „Толстой“, „Свобода“, „Надежда“ 2 и 4 и „Триъгълника“. Избрани са подходящи общински имоти, в които с активното участие на местните жители ще се очертаят маршрути за алеите и ще се подберат природни и вдъхновени от природата елементи, които да оформят зеления коридор. Срокът за изпълнение е до 2023 година. 

По време на събитието ще бъдат представени напредъкът по проекта и резултатите от допитванията до жителите на район "Надежда". Гражданите ще имат възможност да зададат въпросите си и да участват в работни групи на открито, които ще обсъждат детайли по реализацията на идеята за създаване на зелен коридор. Участниците ще могат да отправят предложенията си за оформяне на пространството на коридора в близост до дома им. Екипът на проект "УРБиНАТ" разчита на идеите и мнението на гражданите, защото построеното трябва да остане задълго, да бъде обичано и поддържано от хората, които ще го ползват. 

Поканата е към всички, които живеят, учат или работят в квартала, които имат бизнес там, обичат природата и искат повече природни решения в града около нас, както и за тези, които виждат себе си като възможни организатори и участници в по-нататъшната работа по проект “УРБиНАТ”.  

Надяваме се да има хора от всички възрасти, обединени от желанието район "Надежда" да стане по-хубав за всички. 

Да направим заедно зеления коридор „Надежда“! Най-интересното и най-хубавото предстои! 

Научете повече за проект УРБиНАТ на сайта на Софпроект, с чието съдействие се изпълнява проектът. 

Разгледайте изложбата онлайн

Столична община

ОП “Софияплан”
гр. София, Зона Б5, бл. 11, вх. Б, ет. 17
+359 2 920 68 62
info@sofiaplan.bg

Запишете се за нашия бюлетин

Политика за защита на личните данни
Права за ползване на материали
Станете партньор
Отчети за дейността
Правлник за дейносттаИзработка на уебсайт от WeboHub