Фотограф: Михаил Новаков

 "Зеленият преход на гарите"

Експерти от Софияплан имаха удоволствието да участват в серия експертни дискуси, част от инициативата "Зеленият преход на гарите" на ГРАДОСКОП.

На 29.09.2022 експертите участваха в експертните дискусии част от Ден 1: BEAUTIFUL. Фокусът беше поставен върху публичните пространства и мобилността, екологията и пейзажа в района на приказната Сточна гара. Целта - формулиране на пилотни проекти за интеграция на реките и характерния ландшафт в зоната на Сточна гара и гара Подуяне-разпределителна. 

На 30.09.2022 експертите се включиха в експертната дискусия на Ден 2: SUSTAINABLE. Тук с акцент бяха новите икономики и стратегии за устойчива и ресурсно ефективна активация в зоната на ЖП ареала. Целта - формулиране на пилотни проекти, които свързват местните предприятия, културните дейци и съседите, с акцент върху кръговата икономика и повторната употреба на материали и ресурси.

Пилотните проекти, предложени и дискутирани от експертите са оценени и наградени с предложения на граждани в третия ден на събитието - кварталния форум.

Очакваме с нетърпение обобщените резултатите от инициативата. Вярваме, че тази територия е ценен ресурс за устойчиво развитие на столичния град и може да е двигател за нова климатично неутрална и красива активация на жп ареалите.

Столична община

ОП “Софияплан”
гр. София, Зона Б5, бл. 11, вх. Б, ет. 17
+359 2 920 68 62
info@sofiaplan.bg

Запишете се за нашия бюлетин

Политика за защита на личните данни
Права за ползване на материали
Станете партньор
Отчети за дейността
Правлник за дейносттаИзработка на уебсайт от WeboHub