Софияплан започва диалог за нови по-ефективни нормативни, фискални и пазарно-ориентирани инструменти в прилагането на устройствените планове на градовете

На 25 януари, сряда общинско предприятие “Софияплан”, заедно със Съюза на урбанистите в България организират публичен семинар на темата  Прилагане на устройствените планове - нови по-ефективни нормативни, фискални и пазарно-ориентирани инструменти?

Целта на семинара е да започне процес на споделяне и диалог относно възможностите пред националната нормативна рамка и българските общини за подобряване на набора от инструменти за ефективно прилагане на устройствените планове, с акцент върху създаването, възстановяването и поддържането на публичната инфраструктура и общите блага в градовете. 

В рамките на събитието ще се представят концептуални предложения за нови инструменти за прилагане на устройствените планове и развитие на качествена градска среда в България, разработени по възлагане на ОП “Софияплан” и направление “Архитектура и градоустройство” на Столична община. Те ще бъдат  основа на продължаващ диалог със заинтересованите страни в търсене на решения на предизвикателствата пред градското развитие и в частност на тези от тях, свързани със:

  • създаване и поддържане на качествена публична инфраструктура - техническа (улици), социална (училища, детски градини и др.) и зелена (паркове, градини);
  • развитие на екосистемните услуги.

В събитието ще участват Министърът на регионалното развитие и благоустройството, арх. Иван Шишков и Главният архитект на Столична община арх. Здравко Здравков. Специален гост е проф. Ървин ван дер Крабен от Университета Радбаут, Нидерландия. Той е експерт в областта на пространственото планиране, пазара на недвижими имоти и финансирането на градското развитие.

Семинарът Прилагане на устройствените планове - нови по-ефективни нормативни, фискални и пазарно-ориентирани инструменти? е на 25 януари, сряда, от 9:30 ч. в 2020 Event Space,  бул. “България” 1, София. 

Семинарът се организира в рамките на проекта на Съюз на урбанистите в България “Съвместно създаване на градската среда: Учене от опитите за нормотворчество и създаване на места в Нидерландия и България”, реализиран с подкрепата на Посолството на Кралство Нидерландия.   

Столична община

ОП “Софияплан”
гр. София, Зона Б5, бл. 11, вх. Б, ет. 17
+359 2 920 68 62
info@sofiaplan.bg

Запишете се за нашия бюлетин

Политика за защита на личните данни
Права за ползване на материали
Станете партньор
Отчети за дейността
Правлник за дейносттаИзработка на уебсайт от WeboHub