НСИ и „Софияплан“ ще си сътрудничат в обмена на данни за градската среда

Софияплан и Национален статистически институт обявяват официално своето партньорство в стремежа си за подобрение на градската среда и развитието на Столичната община. Подписаното вчера споразумение от председателя на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов и директора на ОП „Софияплан“ арх. Жоржета Рафаилова дава началото на разширен обмен на данни и съвместни инициативи.

Двете организации ще работят заедно в проекти за градско развитие, участвайки и в национални и международни инициативи. Предстои сътрудничество и в подобрение на статистическите изследвания и в подготовката на планове за устойчиво развитие на общината.

„Нашето взаимодействие ще бъде от полза от една страна за подобряване на качеството на статистическите изследвания, които НСИ провежда, а от друга – при подготовката на планове за развитие на градската среда и при обсъждането на стратегии и политики за устойчивото развитие на Столичната община, защото всички искаме да живеем в по-приветлив и добре организиран модерен град“ отбеляза доц. Атанасов. „С разменяната експертиза и добри практики, очакваме да допринесем за приветлива и добре организирана градска среда“, добави арх. Рафаилова.

В рамките на партньорството, експерти от НСИ и „Софияплан“ ще обменят знания и опит в областта на планирането и мониторинга на местно ниво.

Отбелязваме и участието на „Софияплан“ като ключов партньор в проекта по надграждането на информационната система „Мониторстат“. До края на 2025 г., „Мониторстат“ ще се превърне в ключовия технологичен инструмент за планиране и управление на изпълнението на националните стратегически документи. Този напредък представлява стратегическа стъпка към по-ефективното управление на развитието на страната. Проектът се осъществява в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Столична община

ОП “Софияплан”
гр. София, Зона Б5, бл. 11, вх. Б, ет. 17
+359 2 920 68 62
info@sofiaplan.bg

Запишете се за нашия бюлетин

Политика за защита на личните данни
Права за ползване на материали
Станете партньор
Отчети за дейността
Правлник за дейносттаИзработка на уебсайт от WeboHub