„Устойчива градска среда - Как ще се развиват отделни територии в столицата с публични и частно-публични средства?

ОП „Софияплан“ взе участие в REAL ESTATE BUSINESS FORUM на 29.02.2024 г. в Интер Експо Център.

Като лектор в панела „Устойчива градска среда - Как ще се развиват отделни територии в столицата с публични и частно-публични средства?“ участва урб. Димитър Андонов от екипа на ОП „Софияплан“.

На форум, посветен предимно на развитието на частните проекти и инвестиции в имоти, урб. Андонов представи усилията на ОП „Софияплан“ за обезпечаването на публичните мероприятия, необходими за развитието на териториите със засилен инвеститорски интерес.

Всички знаем открояващите се ключови фрази от рекламите на имоти – „топ локация“, „до (бъдеща) спирка на метрото“, „с изградена инфраструктура“…

Инвеститорите могат да развият един отличен и „устойчив“ сам за себе си проект, но какво влияние оказва той заедно с всички други нови проекти върху градската среда? Всички нови проекти генерират трафик, който трябва да се включи в съществуващите или планираните транспортни мрежи. Има ли място за всички допълнителни автомобили, има ли по-устойчиви начини за придвижване, има ли място за всички форми на транспорт в града – пешеходен, велосипеден, публичен транспорт, автомобилен? Навсякъде ли има достатъчен габарит, кое е най-доброто решение за конкретно кръстовище, засягат ли се съществуващи сгради и частни имоти?

Решения на тези проблеми търсят изготвяните от ОП „Софияплан“ подробни комуникационно-транспортни планове (ПКТП) за участъци от Третия градски ринг в южната част на София, където в момента е съсредоточен основния инвеститорски интерес, а развитието на публичната инфраструктура изостава.

Столична община

ОП “Софияплан”
гр. София, Зона Б5, бл. 11, вх. Б, ет. 17
+359 2 920 68 62
info@sofiaplan.bg

Запишете се за нашия бюлетин

Политика за защита на личните данни
Права за ползване на материали
Станете партньор
Отчети за дейността
Правлник за дейносттаИзработка на уебсайт от WeboHub