Разпознаваемост на екосистемните услуги, предоставяни от зелените площи в града

05.11.2021, гр. СофияИзследване на Софияплан за ползите от зелените площи в града показва, че 59% от жителите на столицата ползват повече кварталните зелени площи в последната година.

Софияплан завърши изследване на разпознаваемите сред жителите на София ползи от екосистемните услуги на парковете и зелените площи в града. Изследването е проведено от агенция МаркетЛинкс по поръчка Софияплан сред 1342 респонденти в периода август-октомври 2021 година с разпределение по квоти по всичките 24 района на града.

Най-често посещават парк, градинка или друга зелена площ жителите на район Кремиковци, като 58,9% от тях го правят всеки ден. Най-рядко посещават публични зелени площи жителите на Банкя и Нови Искър.

Парковете и градинките често са място за социализация и игра - почти половината респонденти отиват там с децата си или с приятели. По-младите софиянци основно посещават парковете с приятели, те са и групата, която най-често спортува там. Над 50% от жителите над 55-годишна възраст обикновено ходят в парка сами и се наслаждават на природата. За съжаление, при тази възрастова група се концентрира и най-рядкото ползване на паркове и зелени площи.

База: Всички респонденти, n=1342, възможни са повече от един отговор.

3 от 4 жители на града отиват до парка или градинката, които посещават най-често, пеша. 44% от жителите на града успяват да намерят парк, градинка или друга зелена площ на 5 минути ходене пеша, а 81% имат такова пространство на 15 минути от дома си. Най-много жители на районите Възраждане (73,5%) и Кремиковци (68,2%) твърдят, че имат удобна зелена площ на 5-минутно разстояние, докато най-малко са те в районите Връбница (25,8%), Витоша (27,2%) и Банкя (28,6%).

Жителите на София оценяват зеленината, спокойствието и дърветата в близките си паркове, докато най-често не им харесва поддръжката и чистотата. Ако можеха да променят нещо, биха добавили повече места за почивка (пейки, беседки), повече дървета и водни площи. Има търсене и на повече места за спорт и детски площадки. Един от осем респонденти твърдят, че в парковете и градинките вече има много хора, особено в почивните дни, и площта не достига. По-често тези оплаквания се чуват от родителите на малки деца.

База: всички респонденти, n=1342, само един отговор

Любимият парк на софиянци е Борисова градина, като 36% посочват него като най-често посещаван. Следват Южен парк с 13% и Западен парк с 6%.

Цялото изследване дава подробна информация за ползването и препятствията пред ползването на зелени площи във всички 24 райони на града, както и подробна информация за основните паркове в града, като Борисова градина, Южен, Западен, Северен парк, Въртопо, парк Заимов, парк Хиподрума и др. Предстои публикуване на пълния доклад и табличните данни от изследването на страницата на Софияплан.

Столична община

ОП “Софияплан”
гр. София, Зона Б5, бл. 11, вх. Б, ет. 17
+359 2 920 68 62
info@sofiaplan.bg

Запишете се за нашия бюлетин

Политика за защита на личните данни
Права за ползване на материали
Станете партньор
Отчети за дейността
Правлник за дейносттаИзработка на уебсайт от WeboHub