Източна тангента

Проучването цели да определи най-оптималното трасе за пътна връзка между бул. “Цариградско шосе” и Северната скоростна тангента, която се явява продължение на бул. “Асен Йорданов” в северно направление. Тази отсечка представлява елемент от трети градски ринг, което я прави ключова за пренасочването на автомобилния трафик от направлението изток-запад през центъра на града.  

Новото трасе следва да допринесе за развитието на кв. “Христо Ботев” като създаде условия както за безпроблемното преминаване на транзитния трафик, така и за добро обслужване на прилежащите територии. Чрез новото решение на възела между Източна тангента и ул. "Боян Магестник" и кръговото кръствище с ул. "Гео Милев" се облекчава достъпът от и до кв. "Гео Милев" и кв. "Христо Смирненски". Проектът се съобразява в най-висока степен със съществуващата структура на кварталите и минимизира негативното въздействие върху жителите и посетителите им.

Проучването се провежда по инициатива на Направление „Архитектура и градоустройство” и Софияплан в периода август 2018 досега. Предстои да се проведат обществени обсъждания на новото решение, както и неговото съгласуване с Министерството на транспорта и информационните технологии във връзка с преминаването на трасето покрай зоната на летището.

Столична община

ОП “Софияплан”
гр. София, Зона Б5, бл. 11, вх. Б, ет. 17
+359 2 920 68 62
info@sofiaplan.bg

Запишете се за нашия бюлетин

Политика за защита на личните данни
Права за ползване на материали
Станете партньор
Отчети за дейността
Правлник за дейносттаИзработка на уебсайт от WeboHub