Западна тангента

Изследването проучва възможността за реализиране на пътната връзка между ж.к. “Овча купел” (бул. “Монтевидео”) и ж.к. “Люлин” (бул. “Д-р Петър Дертлиев”), определена от действащия ОУП на Столична община. Целта е Западната тангента да осигури транспортна връзка – пешеходна, велосипедна, трамвайна и автомобилна – между недобре свързани помежду си периферни вътрешноградски части на София, като допълни ринговата структура на първостепенната улична мрежа и допринесе за  по-равномерно разпределение на трафика по нея.

В рамките на проучването се разглежда възможността за реализиране на трамвайна връзка между Овча купел и Люлин, преминаваща по трасето на бъдещата Западна тангента. В първия етап на задачата екипът изследва вариантите за изграждане на релсов път от съществуващия бул. „Овча купел“ (кръстовището с ул. „Любляна“) през бул. „Монтевидео“ и бъдещата Западна тангента до ул. „Суходолска“. Предстои втория етап на изследването, който ще анализира продължението на трамвайното трасе от ул. „Суходолска“ до Южната тангента на Люлин и свързването му със съществуващата релсова инфраструктура по бул. „Панчо Владигеров“.

Стремежът е проектът да бъде изпълнен с минимално въздействие върху околната среда, тъй като артерията “разсича” западния зелен клин на София. Търси се и минимизиране на въздействието върху влажната зона на река Стубел.

Изследването се реализира от Направление "Архитектура и градоустройство" и Софияплан в сътрудничество с Инициативен комитет Овча купел в периода от края на 2018 година досега.


Столична община

ОП „Софияплан“
гр. София, Зона Б5, бл. 11, вх. Б, ет. 17
+359 2 920 68 62
info@sofiaplan.bg

Запишете се за нашия бюлетин

Политика за защита на личните данни
Права за ползване на материали
Станете партньор
Отчети за дейността

Изработка на уебсайт от WeboHub